2016. feb 03.

5 tévhit a fogápolásról

írta: Szabó Lívia
5 tévhit a fogápolásról

Sokan sokfélét mondanak arról, hogy hogyan is érdemes ápolni a fogakat. Ezek azonban nem mindig hiteles tények, éppen ezért érdemes kikérni a szakemberek véleményét.

Lássunk néhány elterjedt fogápolási tippet, amiről lehetséges, hogy eddig te is azt gondoltad, hogy segítenek a megfelelő szájápolásban, de most kiderül, hogy ezek tévhitek:

Erősebb dörzsöléssel hatásosabb a fogmosás

Sokan azt gondolják, minél jobban dörzsölik a fogkefével a fogakat, annál hatékonyabban távolítják el, a rajtuk ragadt szennyeződéseket és baktériumokat. Ez sajnos tévhit! Hosszútávon ezzel csak kárt okoznak a fogzománcon és az is előfordulhat, hogy felsértik a fogínyt. Inkább válasszunk egy jó minőségű fogkefét és figyeljünk jobban annak irányítására, hogy minden fogat elérjünk és megtisztítsunk.


Étkezés után azonnal fogat kell mosni

Az étkezések alkalmával a szájban enyhén savas közeg alakul ki, melynek hatására sérülékenyebbé válik a fogzománc. Ha ebben az állapotban támadjuk le a fogakat egy erős sörtéjű fogkefével, akkor előfordulhat a zománc sérülése. Ha valóban azt szeretnénk, hogy fogaink mindig tökéletes állapotban legyenek, akkor várjunk fél órát az étkezést követően. Ennyi idő elteltével már helyreáll a természetes kémhatás a szájban, és nyugodtan nekieshetünk egy alapos fogmosásnak.

f12.jpg

A fogselyem felesleges

A fogselyem, a fogápolás kevésbé elterjedt szokásai közé tartozik. Az emberek többsége feleslegesnek tartja, holott még egy jó minőségű fogkefével sem tudjuk tökéletesen eltávolítani a szűk fogközök közé ragadt szennyeződéseket. A fogselyem segít elérni a nehezen megközelíthető területeket, réseket és sokkal alaposabb fogtisztítást eredményez.

Csak akkor kell fogkefét cserélni, ha elhasználódott

A fogkefék nagy átlagban 2-3 hónapig működnek azonos hatásfokon. Ezt követően a sörték egyre inkább elhasználódnak és egyre kevésbé tisztítanak alaposan. Arról nem is beszélve, hogy minél tovább húzzuk a cserét, annál több baktérium halmozódik fel a naponta használt fogkefe sörtéiben.

A rágózás helyettesíti a fogmosást

A reklámok olykor megtévesztő hitelességgel győznek meg minket arról, hogy egy rágógumi mennyire hatásosan megszüntet minden szennyeződést, ami a szájban megtelepedhet. Valóban segíti a nyáltermelődést, ami által a fogak természetes védekezőképességet kapnak, de ez egyáltalán nem pótolja a fogmosást, hiszen a fogak közt ragadt ételmaradékot nem távolítja el megfelelően. Rágás közben nem minden foghoz jut el a rágógumi, így csak felületesen tisztít. A fogmosás továbbra is kötelező!

Mindegy, hogy milyen fogkrémet használsz

Mivel meglehetősen széles a kínálat a különféle gyártók által kínált fogkrémeket tekintve, így gyakran fejtörést okozhat, hogy melyik terméket válaszd. Ha túl olcsó egy termék, az bizony okot adhat a gyanakodásra, mely szerint az összetevői nem túlzottan emberbarátiak. Törekedjünk mindig a természetes összetevőjű készítmények megvásárlására, ezzel is odafigyelve az egészségünkre. A Himalaya Herbals Gum Expert fogkrémei amellett, hogy növényi összetevőket tartalmaznak, ár-érték arányban is kedvezőek a hasonló “tudású” fogkrémekhez képest. Ajánlott ára: 899 ft,  ráadásul speciális problémákra is megoldást nyújtanak, mint pl.: fogérzékenység.


Változtass fogápolási szokásaidon(ha eddig tévesek voltak), hiszen ha odafigyelsz a helyes szájhigiéniára, akkor rengeteg kellemetlen tünettől és fájdalmas beavatkozástól kímélheted meg magadat. Legyen gyönyörű, egészséges és problémamentes a mosolyod!

 

Szólj hozzá

fogkrém fogápolás