2017. jan 18.

Sárgul a fogam, mit tehetek?

írta: hangodicsaba
Sárgul a fogam, mit tehetek?

Először is, nézzünk egy kicsit a probléma mögé! A fogak sárgulása kétfajta lehet, felületi, illetve belső, szerkezeti elszíneződés.

A belső szerkezeti elszíneződés alatt a fogzománc sérülését, elszíneződését értjük. Emögött általában trauma, fluoridhiány, valamilyen kémiai, savas anyaggal való folyamatos érintkezés, vagy egyszerűen az idő vasfoga bújik meg. A sárgulás fő oka, hogy a fogzománc elvékonyodik, ezáltal pedig az alatta található dentin színe kezd el látszani. Ebben az esetben alapvetően a megelőzés lehet fontos, azaz kerülni, vagy minimálisra csökkenteni a nagyon savas élelmiszerek fogyasztását, és pótolni a fogaink számára fontos vitaminokat, mint pl. a D-Vitamin és a Kalcium.

Külső elszíneződés esetén a fog felületére lerakódott szennyeződések okozzák a sárgulást. Ez a könnyebben megoldható eset. A javasolt eljárás ilyenkor nem más, mint a sokat említett alapos fogmosás, a természetes növényi hatóanyagokkal felvértezett fogkrémek rendszeres használata (mint pl. az Ananász és Papaja enzimeket tartalmazó Sparkly White fogkrém), illetve, ha nagyon durva a helyzet, mindenképpen keressünk fel egy szakembert! Ja, és érdemes leszokni a dohányzásról, de ezt már szerintem mondani sem kell!

Természetesen itt is érdemes megemlíteni, hogy az idő múlásával a külső szennyeződések is behatolnak a fogzománcba, ezáltal idősebb korban már nehezebbé válik az eltávolításuk és a fog természetes fehérségének visszaállítása, ezért a folyamatos odafigyelés, kezelés még fontosabbá válik!

Szokták javasolni még a kémiai fehérítést, ennél azonban lényegesen jobb, költséghatékonyabb, és egészségesebb megoldás lehet a természetes módszerek kipróbálása, mint pl. a szódabikarbóna, vagy ha kellemesebb ízű megoldást választanánk, akkor a már említett gyógynövényes fogkrémek kipróbálása javasolt, esetleg párhuzamosan mindkettő! :)

fb-himalaya-gum-expert-hird-ragyogo-fogak.png

Szólj hozzá

fogkrém fogápolás fehér fogak EGÉSZSÉG